voeding volgens de principes van de tcm

1. Energetische temperatuur
In TCM heeft elk voedingsmiddel een energetisch effect: verwarmend, neutraal of verkoelend. Dit helpt bepalen wat jouw lichaam nodig heeft om in balans te komen.

2. De vijf elementen
Voeding ondersteunt de orgaansystemen via de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water). Elk element heeft bijpassende smaken en ingrediënten die een specifiek systeem versterken.

3. Voeding voor Qi, Bloed, Yin en Yang
Elk ingrediënt bouwt iets anders op: Qi voor energie, Bloed voor herstel en vitaliteit, Yin voor verkoeling en hydratatie, Yang voor warmte en kracht.

4. Focus op de Milt
Een sterke spijsvertering (Milt/Maag) is de kern van TCM-voeding. Warm, vers en regelmatig eten ondersteunt jouw energie en vertering.

5. Warmte en eenvoud
TCM kiest voor zachte, haalbare aanpassingen in voeding en bereiding. Warmte, balans en eenvoud creëren het grootste en meest duurzame effect.

Voeding voor Qi, Bloed, Yin en Yang

BLOED VOEDENDE VOEDING VOLGENS TCM

    • Runderstoofpot, ossobuco, rundsbouillon (met beenderen)

    • Kip (bij voorkeur met gember en Chinese dadels)

    • Eend, lam of lever (licht gebakken, niet te droog)

    • Eieren

    • Zwarte sesamzaadjes

    • Goji-bessen

    • Chinese rode dadels (hong zao)

    • Gedroogde abrikozen

    • Donkere bladgroenten (spinazie, boerenkool)

    • Rode bieten

    • Zwarte bonen, linzen

    • Miso-soep (licht zout en verwarmend)

qi versterkende voeding

    • Kip (vooral bouillon of langzaam gegaard)

    • Kalkoen

    • Rundsvlees (stoof, bouillon)

    • Lam

    • Eieren

    • Gelatine/Collageen uit beenderbouillon

    • Vis zoals kabeljauw of zalm (mild, makkelijk verteerbaar)

    • Zoete aardappel

    • Pompoen

    • Haver

    • Rijst (vooral congee)

    • Gierst (millet)

    • Kikkererwten en linzen (niet te veel ineens — licht dampvormend)

    • Doperwten

    • Dadels (vooral Chinese rode dadels)

    • Gember (verwarmt en ondersteunt de Qi)

    • Lente-ui

    • Honing (mild Qi-tonic)

    • Kastanjes

    • Amandelen en walnoten (in kleine hoeveelheid, licht geroosterd)

yin-voedende voeding

    • Eieren (vooral zacht gekookt of gestoomd)

    • Vis (mild en voedend: kabeljauw, zeebaars, schol, zalm)

    • Schaaldieren (garnaal, kreeft – licht yin-tonic)

    • Varkensvlees (voedt Yin & vloeistoffen, verkoelend)

    • Eendenvlees (meer yin-voedend dan kip)

    • Bottenbouillon van vis of kip (zacht, hydraterend)

    • Gelatine / collageenbouillon (voedt vloeistoffen)

  • Fruit

    • Peer

    • Vijgen

    • Blauwe bessen

    • Appel (gestoofd)

    • Perzik

    • Abrikoos

    • Watermeloen (zomer)

    • Druiven

    Granen & zetmeelrijk

    • Witte rijst (vooral congee)

    • Zoete rijst (kleefrijst)

    • Haver

    • Gierst (mild yin)

    • Zoete aardappel

    Peulvruchten & zaden

    • Zwarte sesam

    • Tahini

    • Soja (tofu, zachte tempeh)

    • Witte bonen

    • Adzukibonen

    Groenten

    • Komkommer

    • Courgette

    • Tomaat (mild, niet te veel rauw)

    • Spinazie

    • Paksoi

    • Champignons

    • Lotuswortel (loods)

    • Reishi / shiitake

    Noten

    • Amandelen

    • Walnoten

    • Macadamia

    Zoet & dessertachtig

    • Honing (mild yin)

    • Dadelstroop

    • Rode dadels (hong zao)

    • Goji-bessen (yin + bloed)

    Overig

    • Avocado

    • Zeewier (wakame, nori, kombu)

    • Kokoswater

    • Sesamolie

    • Rozijnen

yang-verwarmende voeding

    • Lam

    • Rundsvlees (gestoofd)

    • Kip (zeker met gember)

    • Eend

    • Vissoorten met warme aard: zalm, makreel

    • Bottenbouillon

    • Eieren

    • Ui

    • Lente-ui

    • Look

    • Prei

    • Gember (top-Yang tonic)

    • Zoete aardappel

    • Pompoen

    • Pastinaak

    • Haver

    • Gierst (millet)

    • Kaneel

    • Steranijs

    • Venkelzaad

    • Komijn

    • Kruidnagel

    • Zwarte peper (mild gebruiken postpartum)

    • Kardemom

    • Rozemarijn

    • Tijm

    • Laurierription