voeding volgens de principes van de tcm
1. Energetische temperatuur
In TCM heeft elk voedingsmiddel een energetisch effect: verwarmend, neutraal of verkoelend. Dit helpt bepalen wat jouw lichaam nodig heeft om in balans te komen.
2. De vijf elementen
Voeding ondersteunt de orgaansystemen via de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water). Elk element heeft bijpassende smaken en ingrediënten die een specifiek systeem versterken.
3. Voeding voor Qi, Bloed, Yin en Yang
Elk ingrediënt bouwt iets anders op: Qi voor energie, Bloed voor herstel en vitaliteit, Yin voor verkoeling en hydratatie, Yang voor warmte en kracht.
4. Focus op de Milt
Een sterke spijsvertering (Milt/Maag) is de kern van TCM-voeding. Warm, vers en regelmatig eten ondersteunt jouw energie en vertering.
5. Warmte en eenvoud
TCM kiest voor zachte, haalbare aanpassingen in voeding en bereiding. Warmte, balans en eenvoud creëren het grootste en meest duurzame effect.
Voeding voor Qi, Bloed, Yin en Yang
BLOED VOEDENDE VOEDING VOLGENS TCM
-
Runderstoofpot, ossobuco, rundsbouillon (met beenderen)
Kip (bij voorkeur met gember en Chinese dadels)
Eend, lam of lever (licht gebakken, niet te droog)
Eieren
-
Zwarte sesamzaadjes
Goji-bessen
Chinese rode dadels (hong zao)
Gedroogde abrikozen
Donkere bladgroenten (spinazie, boerenkool)
Rode bieten
Zwarte bonen, linzen
Miso-soep (licht zout en verwarmend)
qi versterkende voeding
-
Kip (vooral bouillon of langzaam gegaard)
Kalkoen
Rundsvlees (stoof, bouillon)
Lam
Eieren
Gelatine/Collageen uit beenderbouillon
Vis zoals kabeljauw of zalm (mild, makkelijk verteerbaar)
-
Zoete aardappel
Pompoen
Haver
Rijst (vooral congee)
Gierst (millet)
Kikkererwten en linzen (niet te veel ineens — licht dampvormend)
Doperwten
Dadels (vooral Chinese rode dadels)
Gember (verwarmt en ondersteunt de Qi)
Lente-ui
Honing (mild Qi-tonic)
Kastanjes
Amandelen en walnoten (in kleine hoeveelheid, licht geroosterd)
yin-voedende voeding
-
Eieren (vooral zacht gekookt of gestoomd)
Vis (mild en voedend: kabeljauw, zeebaars, schol, zalm)
Schaaldieren (garnaal, kreeft – licht yin-tonic)
Varkensvlees (voedt Yin & vloeistoffen, verkoelend)
Eendenvlees (meer yin-voedend dan kip)
Bottenbouillon van vis of kip (zacht, hydraterend)
Gelatine / collageenbouillon (voedt vloeistoffen)
-
Fruit
Peer
Vijgen
Blauwe bessen
Appel (gestoofd)
Perzik
Abrikoos
Watermeloen (zomer)
Druiven
Granen & zetmeelrijk
Witte rijst (vooral congee)
Zoete rijst (kleefrijst)
Haver
Gierst (mild yin)
Zoete aardappel
Peulvruchten & zaden
Zwarte sesam
Tahini
Soja (tofu, zachte tempeh)
Witte bonen
Adzukibonen
Groenten
Komkommer
Courgette
Tomaat (mild, niet te veel rauw)
Spinazie
Paksoi
Champignons
Lotuswortel (loods)
Reishi / shiitake
Noten
Amandelen
Walnoten
Macadamia
Zoet & dessertachtig
Honing (mild yin)
Dadelstroop
Rode dadels (hong zao)
Goji-bessen (yin + bloed)
Overig
Avocado
Zeewier (wakame, nori, kombu)
Kokoswater
Sesamolie
Rozijnen
yang-verwarmende voeding
-
Lam
Rundsvlees (gestoofd)
Kip (zeker met gember)
Eend
Vissoorten met warme aard: zalm, makreel
Bottenbouillon
Eieren
-
Ui
Lente-ui
Look
Prei
Gember (top-Yang tonic)
Zoete aardappel
Pompoen
Pastinaak
Haver
Gierst (millet)
-
Kaneel
Steranijs
Venkelzaad
Komijn
Kruidnagel
Zwarte peper (mild gebruiken postpartum)
Kardemom
Rozemarijn
Tijm
Laurierription